Shazwani Buddies

February 21, 2013

Aku kata jangan! Aku kata buat!

Assalamualaikum.


Hai gegirl(s) yang selalu berada dalam dilema semua. Hawawyu?

Manusia takkan pernah dapat lari daripada menghadapi dilema dalam hidup. Am you I right? Yes I know I'm always right *dongak ke atas,tangan di leher,cekik kuat-kuat,lidah terjelir*

Definisi delima dilema ni adalah 'perasaan serba-salah'. Ataupun dalam bahasa yang upgrade sikit, 'berada dalam keadaan persimpangan'. Atau lagi kalau dalam bahasa poyo sikit, 'rasa berbelah-bagi'. Atau jugak dalam bahasa sanskrit nye, dilema lah kan! haha. Ok. Ok. Jangan pening ye. Please jangan.

Ayat yang selalu kite dengar bile orang tengah berada dalam dilema ni..

''aku tak tahu lah nak buat macam mane lagi, 
ditelan mati emak..diluah mati bapak..
'disimpan mati aku'. haihh''

Sampaikan kite yang dengar pun akan kata ''haihhh'' jugak. kan! Aku yang tulis ni pun ''haihhhh'' jugak. Korang yang baca pun ''haihhhh'' jugakgakgak. Susahnya nak menghadapi dilema ni kan. Yang syaitonn kata buat. Yang angel kata jangan.

Contohnye macam ni lah, kalau kite bekerja pun kite rasa susah, kalau tak kerja pun lagi lah susah. Jadi kite akan berada dalam dilema. 'Nak keje ke tak! Nak keje ke tak!' Arghh *contohhh*

Kenape?

Yelah, kalau kite keje pun kan bukan boleh saving sangat pun. Mane nak bayar duit sewa rumah lagi, duit keta lagi, duit makan minum lagi, duit utilities lagi, duit hutang PTPTN lagi, duit itu duit ini. Bayangkan kalau pendapatan cume RM1800 je? Tapi kalau tak keje pun susah jugak. Takde pengalaman. Takde pendapatan. Takde aktiviti. Sekarang dapat tak korang rasa yang korang betul-betul berada dalam dilema?
Tak?

Cis!

Fokus ok. Fokus!

Aku cerita lebih details tentang dilema ni ye. Ok contoh dilema..

Bila kita kerja, kita tak dapat senangkan diri kita. Bile kita tak kerja, kita tak dapat duit/gaji. Jadi, kerja ke tak kerja ke.. kita tetap berada dalam keadaan yang tak menyenangkan.

Kontra-dilema pulak.

Bila kita kerja, kita dapat duit/gaji. Bile kita tak kerja, kita dapat duduk rilek-rilek. Jadi, kerja ke tak kerja ke.. kita tetap berada dalam keadaan yang menyenangkan.Contoh dilema lain.

Bila kita pegi berjuang, make kita takkan dapat bersenang-lenang. Bila kita tak pergi berjuang, kita akan merase bersalah. Jadi, berjuang ke tak berjuang ke, kita tetap berada dalam keadaan yang tak menyenangkan.

Kontra-dilema pulak.

Bila kita pergi berjuang, kita akan dapat pahala. Bila kita tak pergi berjuang, kita akan dapat duduk rilek santai. Jadi, berjuang ke tak berjuang ke, kita tetap berada dalam keadaan yang menyenangkan.

Well, macam mana cara untuk mengatasi dilema yang bersimpul-simpul ni?

Pertama, meneliti 'alternatif' pada setiap permasalahan yang diketengahkan, tidak sekadar dinyatakan, tapi lebih dari itu. Teliti dulu dilema yang dihadapi, dan mula berfikir untuk mencari point penting permasalahan.

Kedua, 'mengalihkan' konsentrasi suara-suara asing yang membuatkan kita tertekan. Lakukan kontra-dilema sehingga jumpa penyelesaian yang baik. Contoh,

Bila kite berjuang, kite akan dapat pahala. Mencari pahala dalam keadaan terpaksa adalah tak ikhlas. Berjuang dengan perasaan ikhlas lebih baik daripada berjuang secara terpaksa.

So, dah jumpa alternatif pilihan. Pergi berjuang! Goodbye dilemma.


p/s : senyum je kalau menghadapi dilema sama ada nak beli gelas atau pinggan. macam cik serious. ehem. 

hey!

gelas atau pinggan?

argh!


-Thanks for reading my entry ! Please come again-

No comments:

Post a Comment