Assalamualaikum.
Tengah-tengah pagi ni mood aku tibe-tibe terase baik nak berkongsi resipi roti jala tikar. Entah pesal jadi rajin nak cerita pasal resipi pepagi ni.
Resipi ni aku ambik dari buku resepi. Senang jer rupe-rupenye. Dan dari buku resipi tu pulak ade orang yang berkongsi resepi (kau paham tak? simple je aku pusing ayat tu). Okay takpe, kite teruskan dengan bahan-bahan ye..
Firstly tengok gambar la dulu ambik mood !
Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
1 cawan santan @ susu cair
2 cawan air
1 biji telor
sedikit pewarna hijau (boleh guna daun pandan je ambik warna die,lagi wangi dan cantekk)
1 sudu teh garam
*sedikit olive oil untuk sapu pada non stik pan (olive oil tu minyak zaitun yang minyak masak tu ye)
Cara penyediaan :
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati.
2. Tapiskan adunan yang telah di kisar.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala
4. Panaskan kuali non-stik dan sapu minyak atau pemanggang berkembar dan tebarkan/anyam adunan
selang seli secara melintang dan menegak.
5. Bila sudah masak bolehlah dilipat atau digulung.
6. Hidangkan roti jala tikar ini bersama kari ayam.
Dah ready untuk minum petang ? Yay !
Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment