Shazwani Buddies

June 16, 2013

Persoalan : Kenape Aku Jarang Join Segmen/Contest/Giveaway..etc?

Assalamualaikum.
 

Hai para pencinta segmen, contest, giveaway dan sebagainya. What's up?

Jadi, entri hari ni adalah bicara pengalaman aku tentang segmen's, giveaway's, contest's and so on yang sangat glemer pada kalangan blogger's.com ni. No offense guys. Let me story you my experience joining all of this stuffy during my early blogging. Around 2009.. something like that.

On the that year, aku ade join sebuah giveaway yang katanya adalah Mega punya. So, bila dengar perkataan Mega ni mata kita yang kuyu ni terus jadi blingbling. 'Wah! Mega Giveaway laaa. Hadiah mesti gempak-gempak. Whoaa!'. Membayangkan hadiah-hadiah yang lumayan je kan. haha. Maklumlah, masa mula-mula blogging dulu perangai tu memang macam si Nobita yang jakun bile diperkenalkan dengan alat-alat baru oleh Doraemon. Teruk kan? hihi.

Dan mungkin rezeki aku lah masa tu kan nak menang, sebab kuat sungguh azam aku untuk menang masetu. haha. *gile -___-'

So.. menanglah kan? Tapi... menang hanya sekadar ayat saja. M.E.N.A.N.G! That's all. Nothing more than that. Get it? No? Aghh ni yang malas ni nak eksplen. haha.

Yelah, aku memang menang. Tapi aku menang tanpa hadiah. Camtu. Kata janjinye pemenang tempat sekian sekian akan menang hadiah sekian sekian. Hadiah yang dijanjikan tuh pulak memang super lumayan dan bestlah pade aku. So bile that blogger announcekan blog pemenang dan suruh bagi details semua, aku pun buatlah as what she told. Sebab aku pun tergolong dalam senarai pemenang kan. Guess what? Until now I didn't received any gift from her. Tak tahulah depa yang lain lagu mana kan. Dapat ka.. tak dapat ka.. aku malas nak tanya. Sebab blogger tu pun buat seperti 'ohh i donch noe! i donch noe! i donch noe waccu say..' . Aku pun 'ikut hang lahh labii...' haha.

Syarat mase nak join tu punyalah mencabar kesabaran. Huh! WAJIB follow blog penganjur. WAJIB follow blog/fanpage semua 30 orang lebih sponsor. WAJIB follow penganjur/sponsor punya twitter, facebook, myspace bagai. WAJIB tag 10 orang blogger. WAJIB klik 8 link yang diberi sampai habis loading. Pendek kate semua wajib lah! Takde yang sunat..haha. Tapi nak buat macam mane, eksaited nak join kan. Sehari suntuk aku dok tunggu loading setiap segala link yang hangpa bagi kat aku tu dengan penuh kesabaran dan ketensenan. Tahulah kan masetu guna line broadband pun yang harga tigeplohlebih je. So, tersengguk-sengguk jugaklah hoii nak tunggu loading tu habis. haha. Gara-gara semangat nak join giveaway ni, aku pun berusaha membuat myspace dan twitter. Walaupun aku tak berapa minat dengan function yang ade dekat kedua-dua social space tu. Facebook memang dah ade masetu. Eleh, baru maju selangkah dah kecowhh an an an? Poodaahh bedah! harhar.

Kenape itu pun nak komplen?

Why? Tak boleh komplen ke? Dah namenye bicara pengalaman aku kan. Tidaklah aku kesah mane pun setakat follow-follow tu kalau dah itu syaratnye. Cume kalau boleh.. janganlah terlalu mewajibkan benda yang bukan semua orang ada. Bagilah sign macam 'tidak diwajibkan bagi yang tiada'. Camtu. Jadi takdelah mematahkan semangat orang yang takde salah satu social site tu untuk join giveaway/segmen/contest tersebut. Tu pun kalau bolehlah kan, kalau tak boleh tak apa lah. Go on je lah dengan kewajiban ittuwww. Mihiks :D

Kenape join kalau nak kritik-kritik?

Laa.. bukankah kadang-kadang kritikan tu boleh memperbaiki lagi ke perfomance kite? Kalau dah tahu kena kritik, cubalah untuk perbaiki lagi di masa hadapan. Bukannya mencela semula orang yang mengkritik tu. hiks.

Kau ape tau, bukan kau yang buat segmen bagai tu?

Kalau dah tahu betapa payahnye, peningnye, penatnye, lecehnye nak anjurkan stuffy cemni, so tunjukkanlah sifat komited sikit kan dengan perkara yang dianjurkan tu. Jangan ambil ringan je walaupun it just only something like a 'alam maya creation competition'. Bila peoples complain, you melenting. Tak professional kan tu? However, it still need your full commitment to ensure that everything will going smooth and steady without any crash. Nak bengang bagai tu, sila tunggu di belakang tabir. Itu semua belakang kira. Apa yang penting, your commitment.


So, itulah sedikit sebanyak pengalaman aku join giveaway yang katanya MEGA punya! hiks. Tapi takpelah, biar je lah hadiah tu diperam oleh depa sendiri. Asalkan tempias peningkatan SEO tu terkena dekat aku sikit. ngahaha. Blogger's yang matang je yang fikir pasal SEO. Aku yang tak matang ni masetu fikirkan tentang hadiah je lah kekdahnye.. haha. Start dari tu lah aku macam kurang berminat dengan segala jenis segmen ke ape ke yang depa buat.

Tapi itu dulu punya kiralah kan. Sekarang ni okay je kalau ada yang invite aku untuk join itu ini. Just go on. Aku kan sporting. Eh? *pelispelispelis :P

Dengan sedikit kematangan yang ada dalam diri aku ni baru aku tahu bahawa blogger's yang bersegmen, bercontest, bergiveaway bagai ni sebenarnye hanyalah untuk meningkatkan buffered earning mereka. Disamping dapat berkenalan sesama blogger's. Dan juga dapat meramaikan follower/supporter blog mereka. Dan lagi dapat meningkatkan traffic jammed mereka. Dan mampu menjadikan mereka glemer *no doubt! Kan?

So.. bagi blogger's yang menganjurkan apa jua jenis segmen/contest/giveaway MEGA mahupun GIGA(ade ke?haha), aku nak pesan supaya uols alert lah dengan janji-janji manismu ittuwww naaa. Sangatlah tak syok kalau berlakunya hal-hal seperti yang pernah aku lalui suatu ketika zaman tok kadok dahulu. Aku pun nak lah join jugak sekali-sekali setelah sekian lama merajuk dari sebarang anjuran 3 serangkai di atas tu kan? Itu pun nak merajuk? haha oke gelak tergolek. -__-'

Tapi setakat segmen-segmen yang simple tu seronok jugak kalau join. Ye dak? Dengar-dengarnye Mr.K ade buat segmen. Sangat mudah syaratnye. Why not we... join too?

Sekian, bai.
-Thanks for reading my entry ! Please come again-

6 comments:

  1. oh alyn memang tak suka joined benda alah ni semua, banyak sangat syaratnyer, pernah la jugak joined 2, 3 kali, lepastu tak nah dah..penat kot..penat jugak sebab kena ngadap laptop lama2..buang masa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tahu takpe. kalau yang simple-simple tu tak apa lah kan. tapi kenekan yang syarat berjela-jela panjangnye tu. oh mintak ampun..

      Delete
  2. hoho..sabar ya kak.setakat ni tiada lagi kena macam itu..sebab saya pun memilih sikit kalau nak join..hehe.. ada juga segelintir yang anjurkan ga/segmen senyap bawa diri. tak boleh nak cakap apa dah.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah, kene memilih. join segmen-segmen biasa yang sekadar nak tambah follower semua tu tak pe, tapi kalau yang janji hadiah macam-macam tu yang jadi takut. nak-nak lagi giveaway..

      Delete
  3. Haa! betul3 ! setuju sangat! sekarang ni dah menang 2 GA pun still tak dapat hadiah yg dieorg janji. Apebende tah. Memule kemain janji. Bile dah menang, mintak alamat bagai. skang ni dah masuk 2 tahun still xdpt hadiah. Ade tu, hadiah topup je kot. tak dapat2 jugak sampai harini. kesian :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh samelah kite. hadiahnye sekadar perkataan menang aje kan. hihi. terpaksalah kite redha je ye dak? :)

      Delete