Shazwani Buddies

June 6, 2013

I LOVE YOU FREUNDE.

Assalamualaikum.

Guten morgen allerseits?

Oh hampir seminggu aku tak jengah blog ni. Biasenye aku utamekan blog ni dulu daripada Maaduu.com. Tapi apekan daya, daya tarikan magnet menjadi sangat lemah bile tibenye bulan June. Kenape? Entahlah kenape.. Yang pasti memang aku tak tahu ape kaitan blog ni dengan magnet dengan bulan June. -____-'

Gaiss. Ade tak sesape yang pernah hidup atas dunia ni tanpa masalah? Tak kirelah masalah sebesar kumin pun. Kalau ade yang tak pernah menghadapi masalah tu memang aku tak tahulah nak cakap ape. Nak bangge ke nak sedih ke nak terlopong ke nak tergamam ke nak terkesima ke nak terkejut ke aku tak tahulah. Sedangkan cacing pun ade masalah mase nak masuk dalam tanah. Alien pun ade masalah untuk mengendalikan UFO. Inikan pulak manusia. Ye dak?

Aku pun tak tahulah. Padahal adik beradik aku 4 orang je. Dua laki, dua pempuan. Sorang dah innalillah mase dalam perut. Dan yang paling aku tak faham, apelah kaitan dengan adik beradik pulak ni. Haisss. Itulah masalah die bile aku tak reti nak describe masalah hidup aku ni. Habis segale bende tak berkaitan yang aku muntahkan sekali.

Bosan bace masalah tentang aku je? Eh biarlah. Dah ini blog aku kan. Mestilah aku nak cerita pasal aku. Takkanlah aku nak cerita pasal Kak Ton and her product? hahaha. Kalau tak suke bace takpelah, ape boleh buat. Kan?

Tapikan gaiss. Kadang-kadang aku rase macam betul je ade orang cakap, 'sometimes strangers is more better than our own family'. Kenape? Sebab, pade aku.. makin lame kite kenal seseorang tu.. makin kite tak faham akan diri mereka. Same goes to me. Kadang-kadang aku rase family sendiri tak boleh nak faham masalah aku. Sedangkan bile aku cerita dekat kawan-kawan, aku rasa release sebab diorang sangat memahami, boleh bagi good advice, good suggestion. Daripade aku dok sedih-sedih boleh jadi cool pulak. Malah walaupun takde hubungan darah, takde hubungan persaudaraan.. tapi diorang lebih mengerti. Dan barulah aku tahu kenape Rasulullah s.a.w sangat memuliakan para sahabatnya. Inilah dia..




Kadang-kadang sahabat lebih sanggup mengorbankan diri mereka untuk sahabat mereka yang lain. Tapi jarang family yang sanggup korbankan diri mereka untuk family mereka sendiri. Bukan takde, maksudnya jarang. Contohnye aku lah kan, mase aku nak pegi convocation dekat Putrajaya.. no one of my family yang boleh korbankan masa diorang satu hari untuk tengok aku ambil sijil graduation. Iaitu bagi aku satu-satunya precious moments for my age. Tapi kawan aku yang tengah belajar dekat Korea tu sanggup offer nak datang teman aku. Siap dah ready dengan surat cuti lagi. Padahal 2 hari lagi mase tu dia ada exam. Punyalah terharu aku sampai tak reti nak cerita. But at last aku cakap dekat dia, 'it's okay, I can handle by myself. Ko kan nak exam. Jangan buat pasal'.

Can you see? Sebab tu lah aku nak habaq, hargai kawan-kawan kite yang sentiasa susah senang dengan kite. Sometimes, mereka tu umpama family kita yang sebenar. Tak rugi orang yang memuliakan kawan-kawan mereka. Ada lagi contoh, masa aku belajar dekat Kuantan, on the that day takde bas yang awal daripada JB ke Kuantan. So terpaksalah ambik bas yang lewat. Jadi mase tu aku sampai Kuantan around pukul 4 pagi. Siape yang sanggup ambik aku kalau tak kawan sendiri. Dahlah sanggup tak tidur semata-mata nak tunggu aku sampai. Padahal kalau ikutkan aku, nak naik teksi je mase tu. Tapi ape kate die, 'oh no no!bahaya lah!awak jangan cube naik teksi,tunggu saya dekat dalam 7E tu.I'll pick you up when you arrived!'. Again.. terharu :'(

Sebenarnya kalau nak cerita tentang pengorbanan kawan-kawan sangatlah tak tercerita. Betapa beruntungnya kalau kite ade kawan masa susah masa senang. Why I'm saying this? Sebab kadang-kadang kite kene tunjukkan penghargaan kite terhadap someone yang mungkin baru hadir dalam hidup kite. Siape lagi kalau bukan kawan kan? Ke mane pun kite pergi sebenarnya kite boleh buat kawan. Who knows one day we need them more than the peoples that we know for a long time ago.

Trust me.

Love your friends like how you love yourself.
-Thanks for reading my entry ! Please come again-

1 comment:

  1. perghh! layan maduu jgk rupenye hehe geng!

    Haha hidup tanpa masalah samalah macam lauk xde rase :D

    ReplyDelete