Shazwani Buddies

May 22, 2013

So-Called-Life !

Assalamualaikum.

Hai gaiss yang bukak blog ni dan sekaligus membaca entri ni, opkos! So, wassap?

Anyway gais, somehow ada tak korang rasa 'hidup ni sangat rumit?'. Did you? Oh aku rasa macam tu lah gamaknye. Tak tahulah semorang cemane kan. Cemtu mungkin. Cemni mungkin.

Why I'm saying so? Okay let see the 'Thank You Concept' and 'Life Is Easy If We Know How To Thanks Other'.

Okay, aku noticed here yang kite tak perlu nak mengharapkan ucapan terima kasih daripada orang lain. But at least, kalau taknak 'say sorry' pun kite hargailah sikit usaha atau pertolongan daripada orang lain.

Kadang-kadang aku sendiri pelik, kenape manusia ni bersikap macam 'lantak p lahh'. Kenape tak boleh nak bersikap 'no!i'm concern about this'.

Okeh aku bagi situasi yang paling santai dan tak kusut kepale..

A : Wehh, nanti jagekan anak aku ek! Aku nak g shopping jap.
B : Ohh, okay!

Si A pun balik. Si B pulak tunggang langgang kemas rumah yang bersepah gara-gara anak si A buat sepah. Tapi A...

A : Eh, asal kau tak masak? Goyang kaki je keje!
B : What? Goyang kaki? Demyu!

See?

Mane 'timekaseh' or at least 'ya Allah kesiannya!aku mintak maaf sebab dah nyusahkan kau'.

Somehow.. kite kene belajar untuk menghargai ehsan atau erti kata yang paling naisss 'pertolongan' yang orang lain bagi pada kite.  Jangan jadi so-called-rude dengan menganggap 'ohh,itu cume bantuan kecik saje.lantak p lahh'.

Fikir dari sudut yang berat, macam mana susahnya seseorang tu nak jaga anak kite, nak kawal mereka, nak pujuk makan, nak suruh berhenti nanges, nak mandikan dengan tenang.. Jangan jadi seorang yang tak kenang budi.

Let see vice-verse situation..

A : Nanti tolong buat air sirap bandung untuk aku. Dah siap, panggil!
B : Okayh!

Sirap bandung is ready. B panggil A.

A : Omg! Nampak naisss sangat. So sorry for troubling you. Anyway thank youu! Yeay! It's sirap bandung home-made ^^
B : Big pleasure. Small matter je tuu. Anytime je kau nak, aku boleh tolong buatkan. hehe

Don't you see? How pleasure this situation? Sangat kul, naisss and ohsem? Takde yang terasa hati, takde yang dibenci dan takde yang negatif. Thank you concept + life is easy if we know how to thanks other = beautiful life!

So gaiss, walaupun kite tahu or else certain orang yang tahu bahawa 'jangan mengharapkan ucapan terima kasih daripada orang', but at least show your appreciation to them. Tak kiralah even it is just a small matter. Sebab one positive word can change the small world into a big world. Korang faham ke kiasan aku tu? Kalau tak faham bebuat je la faham naaa :D

p/s : trained ourself to appreciate others.
-Thanks for reading my entry ! Please come again-

No comments:

Post a Comment