Shazwani Buddies

April 4, 2013

WeChat Phenomaenon

Assalamualaikum.

 WeChat

Hai uols, weols, iols dan segala ols. How are you? Wish to have a good day.

Lately terasa kesibukan yang mencucuk-cucuk jiwa dan raga ye. Sekaligus mengacau perasaan untuk berblog dan bercerita serta bergosip. Boleh macam tu? 'Macam-macam lah kau ni Kakude', kata Miss 18.

Oh guys lupa pulak iols, sekarang ni fenomena WeChat kan. So, jomma kite cerita sikit ape itu WeChat. Supaya kalau orang tanye tu tahu lah kite nak jawab even kite sendiri pun tak tahu apekejadahnye WeChat tu. Sekejap Whatsapp lah, Whatsup lah, BBM lah, BBQ lah. Sekarang ni WeChat pulak. Lepas ni tak tahu ape pulak.. AlleyChat kot. Takpun Meesupapps. Atau Meekariapps. Senang je nak order mee kari mee sup lepas ni face-to-face through nPhone je. Kan. haha.

WeChat adalah sebuah aplikasi yang dibangunkan untuk pengguna berhubung antara satu sama lain secara terus sama ade dalam bentuk chat (teks) ataupun komunikasi suara. Dan ianya PERCUMA! Lagi sekali ye, PERCUMA! haha *over makk*

Nak lebih jelas cuba baca kata-kata keramat yang kat bawah ni..
WeChat is a mobile phone text and voice messaging communication service. Dibangunkan oleh Tencent. WeChat boleh didapati untuk Android, iPhone, Windows Phone dan juga platform Symbian. Bahasa yang disokong termasuk Bahasa Inggeris, Cina, Indonesia, Portugis, Thailand, Vietnam, Rusia Dan beberapa bahasa lain. WeChat disokong pada Wi-Fi, 3G, dan 4G.

WeChat menyediakan fleksibiliti komunikasi multimedia dan kemudahan dengan mesej teks, mesej suara, broadcast messaging, perkongsian gambar serta video, perkongsian lokasi, serta beberapa kemudahan lain. WeChat turut menyokong rangkaian sosial melalui suapan kandungan yang dikongsi.

Apa yang penting, data pengguna dilindungi melalui on-demand contact list backup and retrieval to/from a cloud-based service (tak reti nak translate ke BM). Ini bermakna, dengan ciri-ciri di atas, WeChat menyediakan platform rangkaian sosial yang lengkap, mantap, dan selamat yang menekankan privasi pengguna dan prestasi tindak balas yang cepat. Cubalah!

Nak try tak? Cuba pegi ke Google Play (bagi pengguna Android) atau App Store (bagi pengguna iPhone)  atau dekat Ovi Store pun boleh. Atau Windows Phone Marketplace (bagi pengguna Windows Phone). Then search lah WeChat. Dan dijamin WeChat application akan terus dipaparkan untuk uols terus install.

Lepas install, anda diminta untuk buat pendaftaran dulu. Pendaftaran ni die boleh dibuat dengan dua cara iaitu melalui Facebook Connect atau melalui SMS yang mane anda perlu memberikan nombor telefon yang anda gunakan dengan betul (supaya kod pengesahan dapat diSMS kepada anda ya). Ngerti enggak bapak bapak ibuk ibuk? Dalam hal ini, terpulang pada korang nak guna yang mana kan. Takde paksaan dan tekanan serta konfiusan. Gitu..

So, guyss.. bolehlah bermesej atau bergayut sambil ber-face to face sampai lebam. Anddd and and yang paling penting, FOC. Kalau nak huruf pendek lagi, 'Free Of Charge From All People Around The World'. Pendek kan? :D

Ni contoh screenshot WeChat :

 


 


WeChat 

Ok best. Jom insetoll. Yang dah insetoll tu anda memang maju one step ke depan. 
Yang penting ape? PER ape? PERCUUU ape? PERCUME. ya, Free tu yang penting. haha. Abaikan charge Telko yang mahal gilo tu :D

-Thanks for reading my entry ! Please come again-

2 comments: