Shazwani Buddies

April 12, 2013

Ikhlaslah menerima diri sendiri

Assalamualaikum.

 
 aku rase gambar ni macam cumil je kan.

Hai sweetie pie and handsome pumpkin. Hows your day? Hope good.

So, harini aku ade sedikit penceritaan pendek berkenaan dengan keikhlasan dalam menerima diri sendiri. Penceritaan pendek ni mungkin boleh bantu sedikit sebanyak diri kite untuk menjadi seorang yang lebih ikhlas terhadap diri sendiri.

Kadang-kadang.. kite kene analisa diri kite sendiri juga. Dalam pade dok sibuk menjaga tepi kain orang pun, janganlah sampai lupe untuk jage tepi kain sendiri. Nanti kalau orang lain yang tolong jagekan, tahu pulak melenting kan? Ini tak, bile kite tanye ape haiwan kegemaran jiran sebelah.. bukan main laju je die jawab tikus! Bile tanye diri sendiri, toleh kiri toleh kanan cari jawapan yang mungkin terlekat dekat dinding?

Listen, kadang-kadang kite tak boleh jadi macam orang lain. Kite kene terima diri kita dengan seikhlasnye. Seronok kan tengok kehidupan orang lain yang takde masalah pade luarannye. Tapi kite tak pernah fikir guna otak yang paling dalam tentang kemungkinan masalah yang orang tu hadapi. Sebab tu pepatah aku sendiri ade mengatakan, ''kulit di luar yang cantik, jangan disangka isi di dalam pun cantik''.

Belajarlah bersyukur dengan kehidupan kite sendiri. Setiap kehidupan yang kite lalui ade keistimewaannya sendiri. Sayangi setiap kekurangan dan kelebihan yang kite miliki. Kite digalakkan untuk perbaiki diri sendiri, tetapi ingat.. jangan sampai JATUH kan orang lain.

Anyway, sempat lah aku cari sikit 'best word' to describe what I mean for this entry.



 



-Thanks for reading my entry ! Please come again-

6 comments:

  1. Very nice entry and quotes too...Mmg betul kita kena belajar utk terima diri sendiri sblm kita inginkan org lain menerima diri kita. Then only we knows that what we actually we needs for our life.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's pretty true wan. Bukan semua manusia yang pandai menghargai diri sendiri. Kadang-kadang nasihat daripada orang lain pun tak jalan..

      Delete
  2. saya suka yang second last tu.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa.. same goes to me. It's full of meaning :)

      Delete