Shazwani Buddies

April 26, 2013

Ditembak..

Assalamualaikum.



Hai penembak-penembak yang tak berape nak bergune sekalian. Pe cite?

Bile aku tengok balik post title tu macam sadis je. Macam aku je yang kene tembak? Eh lazerr betul. Anyway, harini aku dikejutkan dengan berita yang agak tak sedap didengar. Seperti tajuk yang aku dah printscreen kan kat atas tu. Itulah tajuk die. Mula-mula terkejut besar family aku bile tengok berite tu.. ''What? Uncle Din kene tembak? When? Where? Why? Motif?''.. Bertubi-tubi soalan keluar sambil tengok berita pagi. Tapi yang aku printscreen kat atas tu adalah keratan dalam Berita Harian. Sekarang ni bahaya ade dekat mane-mane je. Motif pembunuhan masih dalam siasatan polis. Kat bawah ni adalah petikan berita dalam akhbar Berita Harian pagi ni.


PUTRAJAYA: Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/Cukai Dalam Negeri), Datuk Shaharuddin Ibrahim, 58, maut ditembak ketika dalam perjalanan pejabatnya di Putrajaya, jam 8.15 pagi ini.

Mangsa yang duduk di bahagian penumpang depan kenderaan pacuan empat roda (4WD) ditembak tiga das dari jarak oleh seorang daripada dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal di persimpangan lampu isyarat di Lebuh Sentosa, di sini.
Kejadian berlaku ketika kereta mangsa bersama pemandunya berhenti di persimpangan lampu isyarat berkenaan, apabila dua lelaki menaiki sebuah motosikal tiba-tiba muncul dari belakang dan melepaskan tembakan ke arah mangsa.


Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpuur, Datuk Ku Chin Wah, berkata mangsa dikejarkan ke Hospital Putrajaya dan disahkan meninggal dunia kira-kira jam 9.20 pagi ini.

Katanya, ketika kejadian, mangsa dan bersama pemandunya dalam perjalanan dari rumah mangsa di Dengkil ke pejabat beliau di Putrajaya.

“Mangsa dipercayai ditembak tiga das di leher dan kepala,” katanya ketika di sini, hari ini.




Tapi agak kesal bile ade pengomen di facebook yang mengaitkan hal ni dengan politik. Bagus sangat ke anda nak buat spekulasi macam tu. Jangan fitnah orang yang dah meninggal dunia. Selagi kite tak tahu ape-ape tentang allahyarham, jangan nak memandai menuduh-nuduh. Satu lagi, hanya orang terpilih je yang meninggal dunia hari Jumaat. Jadi tak perlu nak bersangka buruk terhadap orang lain.

Nasihat aku untuk diri sendiri dan juga untuk seluruh pembaca, bekalkan diri dengan doa selamat sebelum hendak memulakan apa-apa atau hendak pergi ke mana-mana.


 

Bahasa Rumi : ''ALLAHUMMA INNA_NAS ALUKA SALA_MATAN-FI-DDIYNi, WA 'AFIYATAN FI_L JASADI, WAZIYA_DATAN FI_L 'ILMI, WA BAROKATAN FI_RRIZQI WA TAWBATAN QOBLALMAWTi, WAROHMATAN INgDALMAWTi, WA MAGHFIROTAN BA'DALMAWTi, ALLAHUMMA HAWWIN 'ALAYNA FI_SAKARO_TILMAWTi, WA_NNAJA TA MINANNA_Ri, WAL 'AFWA INgDAL 'HISAB.

Ertinya : ''Ya Allah Ya Tuhan kami,  kami mohon keselamatan agama, kesihatan jasmani, bertambahnya ilmu dan berkah rezeki, dapat bertaubat sebelum mati, mendapat rahmat ketika mati,  dan memperoleh keampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami pada saat gelombang sakaratulmaut. Bebaskanlah kami dari azab neraka-MU dan memperoleh keampunan ketika kami dihisab.

Aku harap pembunuh tu akan ditangkap dan dihadapkan ke pengadilan serta diberikan hukuman yang setimpal. Hukum gantung sampai mati. Semoga uncle tenang di sana.
Al-Fatihah.
"ALLAHUMMA INNA_ NAS ALUKA SALA_MATAN FI_DDIYNi, WA 'AFIYATAN FI_L JASADi, WAZIYA_DATAN FI_L 'ILMI, WA BAROKATAN FI_RRIZQI WA TAWBATAN QOBLALMAWTi, WARO'HMATAN INgDALMAWTi, WA MAGHFIROTAN BA'DALMAWTi, ALLAHUMMA HAWWIN 'ALAYNA FI_SAKARO_TILMAWTi, WA_NNAJA_TA MINANNA_Ri, WAL'AFWA INgDAL'HISAB." Artinya : "Ya Allah ya Tuhan kami, kami mohon keselamatan agama, kesehatan jasmani, bertambahnya ilmu dan berkah rizqi, dapat bertaubat sebelum mati, mendapat rahmat ketika mati, dan memperoleh ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami paa gelombang sakaratul maut. Bebaskanlah kami dari azb neraka-Mu dan memperoleh ampunan ketika kami dihisab"

Sumber - Source - http://referensidunia.blogspot.com/2012/04/doa-selamat.html
WZ♥87
"ALLAHUMMA INNA_ NAS ALUKA SALA_MATAN FI_DDIYNi, WA 'AFIYATAN FI_L JASADi, WAZIYA_DATAN FI_L 'ILMI, WA BAROKATAN FI_RRIZQI WA TAWBATAN QOBLALMAWTi, WARO'HMATAN INgDALMAWTi, WA MAGHFIROTAN BA'DALMAWTi, ALLAHUMMA HAWWIN 'ALAYNA FI_SAKARO_TILMAWTi, WA_NNAJA_TA MINANNA_Ri, WAL'AFWA INgDAL'HISAB." Artinya : "Ya Allah ya Tuhan kami, kami mohon keselamatan agama, kesehatan jasmani, bertambahnya ilmu dan berkah rizqi, dapat bertaubat sebelum mati, mendapat rahmat ketika mati, dan memperoleh ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami paa gelombang sakaratul maut. Bebaskanlah kami dari azb neraka-Mu dan memperoleh ampunan ketika kami dihisab"

Sumber - Source - http://referensidunia.blogspot.com/2012/04/doa-selamat.html
WZ♥87
"ALLAHUMMA INNA_ NAS ALUKA SALA_MATAN FI_DDIYNi, WA 'AFIYATAN FI_L JASADi, WAZIYA_DATAN FI_L 'ILMI, WA BAROKATAN FI_RRIZQI WA TAWBATAN QOBLALMAWTi, WARO'HMATAN INgDALMAWTi, WA MAGHFIROTAN BA'DALMAWTi, ALLAHUMMA HAWWIN 'ALAYNA FI_SAKARO_TILMAWTi, WA_NNAJA_TA MINANNA_Ri, WAL'AFWA INgDAL'HISAB." Artinya : "Ya Allah ya Tuhan kami, kami mohon keselamatan agama, kesehatan jasmani, bertambahnya ilmu dan berkah rizqi, dapat bertaubat sebelum mati, mendapat rahmat ketika mati, dan memperoleh ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami paa gelombang sakaratul maut. Bebaskanlah kami dari azb neraka-Mu dan memperoleh ampunan ketika kami dihisab"

Sumber - Source - http://referensidunia.blogspot.com/2012/04/doa-selamat.html
WZ♥87
"ALLAHUMMA INNA_ NAS ALUKA SALA_MATAN FI_DDIYNi, WA 'AFIYATAN FI_L JASADi, WAZIYA_DATAN FI_L 'ILMI, WA BAROKATAN FI_RRIZQI WA TAWBATAN QOBLALMAWTi, WARO'HMATAN INgDALMAWTi, WA MAGHFIROTAN BA'DALMAWTi, ALLAHUMMA HAWWIN 'ALAYNA FI_SAKARO_TILMAWTi, WA_NNAJA_TA MINANNA_Ri, WAL'AFWA INgDAL'HISAB." Artinya : "Ya Allah ya Tuhan kami, kami mohon keselamatan agama, kesehatan jasmani, bertambahnya ilmu dan berkah rizqi, dapat bertaubat sebelum mati, mendapat rahmat ketika mati, dan memperoleh ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami paa gelombang sakaratul maut. Bebaskanlah kami dari azb neraka-Mu dan memperoleh ampunan ketika kami dihisab"

Sumber - Source - http://referensidunia.blogspot.com/2012/04/doa-selamat.html
WZ♥87

-Thanks for reading my entry ! Please come again-

10 comments:

  1. sedih dengan kejadian yg berlaku.takziah kepada keluarga mangsa..semoga rohnya ditempatkan dikalangan org yg beriman..alfatihah...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. sangat bahaya. nak keluar rumah pun kene berwaspada selalu..

      Delete
  3. BTW..he is my bapa saudara..Al-fatihah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke? He also my father bestfriend since diorang dekat jabatan kastam JB lagi. Takziah daripada sy ya..

      Delete
  4. betul kan kak..singat saya kan minggu lepas kes tembak ni ada dalam 2 3 ke 4 kes berlainan mangsa.. agaknya negara dah tak selamat..senang aja dapat senjata api

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, ada kes berasingan yang runner JPJ kene tembak tu. I think orang upahan yang sama, cuma orang yang mengupah je berlainan. But then, biasanya penembak professional je yang boleh buat keje macam ni..akak harap org yg buat macam ni akan kene tangkap cecepat..

      Delete