Shazwani Buddies

March 30, 2013

Tak perlu nak pandang hina..

Assalamualaikum.

 


Halo lovely readers. What's up? How your life? Everything's good? I hope so.

Anyway, aku rase macam dah lame je berehat dari menulis blog. Sengaja? Ahh tak mungkin aku sengaja kan diri untuk berhenti menaip. Nama pun hobii. Kan :D

Sebenarnye laptop aku mengalami kanser. Ya, kanser yang hampir membawa maut's. Kanser hardisk.
Mungkin sebab dah tua sangat. So semua nak jahan-nam! Jadi terpaksalah dihantar ke pusat ICU untuk dirawat dan diganti dengan abdomen yang baharuuwuwu. Kos pun aku tengok sangatlah buat aku terharuwuwu :(

Well guys, sempena aku ikut parents aku berpindah ke sebuah negeri di daerah pantai timur ni, jadi aku nak bercerita lah sikit pengalaman sepanjang menghadap orang-orang di sini. Walaubagaimanapun aku takkan lupe tempat tumpah darahku iaitu Johor Bahru. Sebab takde orang dari negeri lain yang mampu menandingi keramahan dan kesopanan orang Johor, well.. (aku orang Johor kenelah puji Johor.kan.hikhik)
Yang meluat tu tak payah bace lah part ni.

Okay okay back to January. So, while we move to a new country, akak aku pun biaselah dengan hobi bisnes die. Kalau boleh segala macam benda die nak buat bisnes. As what we know at Johor Bahru, people was very love perfume. So, dia nak try market untuk jual perfume dekat negeri ni. Sebab seems like.. oh my.. percaya tak yang masih ada negeri yang takde MALL? oh i'm really going to be insane haha. Pernah aku berpusing-pusing dekat negeri ni semata-mata nak cari mall sebab nak tengok Skyfall. Lastly bile aku tanye orang-orang, mereka cakap dekat sini takde ''soping komplek''. Oh what the..

So, bile dah takde mall, mereka cuma mengharapkan supermarket and market mart aje. Aku nak beli perfume pun kene order online je sebelum my sister buat bisnes jual perfume. Sebab sangatlah susah nak dapat variety of perfume here. Dekat Giant punyelah tak laku.

And guess what, certain people here have a really ''good attitude''. Nak tahu ape? Suka memandang rendah terhadap orang yang buat running bisnes. I remember the dialog yang akak aku cerita mase die pegi promote perfume in term of doing sales. It sounds like this ,

''kite dok paka perfiung-perfiung ni, kite paka minyok atar je, dokpong kite tuang air kopi je ke badang''
(skrip ni ditulis oleh kakak aku sebab die yang pegi meniaga, dan aku copy paste je)

But she still run the business. Dah alang-alang senang sikit aku tumpang sekaki memandangkan susah gile nak jumpe perfume kat sini hihi. Tapi aku still tak boleh terima bile ade orang yang pada aku agak ''biadap'' lah kan. Kalau taknak, ape salahnye cakap elok-elok. Katee 'budi bahasa budaya kita', apatah lagi orang timur yang digambarkan mempunyai sikap ketimuran yang kekonon 'bersopan santun berbudi bahasa'. So, why not you show to outsider about your truly 'ketimuran'. We really dissapointed dengan orang negeri ni.

Lepas tu akak aku try pulak bisnes pudding triffle die yang mebeless tu. Guess what, bile die balik cerita dekat aku how respons from people here, aku rasa macam nak pegi beli bara api dan sumbat dalam mulot sekor-sekor *hasutan setan merah*. But I just act like a cool babe. Macam-macam lah orang yang kakak dan adik aku jumpa.

But the most obviously ni bile die ade pegi dekat sebuah pejabat kerajaan ni, once die keluar dari lif, people stare at them very 'shit'. She said seolah-olah pandangan hina yang dilemparkan kepada kakak aku. Why? Die cume nak pergi promote die punye pudding tu je. Die nak cari rezeki yang halal that's all. Why you people look at her like you guys ni 'Yang Di-pertuan Agong'. Aku rase your highness pun takkan tunjuk pandangan 'poyo' macam tu lah. Tapi kalau nak beli sesuatu tu kenelah dengan ikhlas, kalau rasa macam terpakse, tak payah susah-susah memplastikkan diri yang dah sedia plastik tu.

Listen ye, sabda Rasullah : ''Sembilan per sepuluh rezeki datangnya dari perniagaan'' - Hadis Riwayat Bukhari.

Ohh mungkin mereka rasa mereka keje kerajaan, mereka lebih terhormat. Tapi kalau kite nak dihormati orang lain, kite pun kenelah same-same hormat orang lain. Tak kirelah kau keje ape pun kan. Mulut tu hari-hari kene cuci lah supaye tak berbau longkang. Cuba fikir, one day kalau you guys diuji dengan kedaifan hidup, dan you guys cuba berniaga untuk menampung keperluan hidup, masa tu you akan jumpe dengan orang yang dah you pandang 'jijik' suatu masa dahulu mase die pergi menjual pudding triffle tu, sanggup tak you angkat muke untuk pandang die? Fikirlah sikit kan.  Balasan Allah nak bagi sekarang ni cash je.

It was very upset me anyway, bile akak aku keluar dengan muke gile eksaited dan balik dengan muke bengang. Sometimes aku rase 'ohh inilah dugaan perniagaan'. But then, bile die story tentang sikap orang-orang di sini, darah aku naik sampai ke kepale je mase tu haha. Setan menguasai kejap. Tapi aku get cool balik. Nak buat macam mane. Kan. So far tempat yang aku dah pegi berhijrah daripada JB, memang double nice lah. Kluang, Kuantan.. memang super nice. Orang-orang die memang tip top. But now..  thumbs down.

Well, kisah ni adalah yang telah berlaku mase kakak dan adik aku pegi promote pudding triffle die. Dan aku suke untuk kongsi pengalaman berada di negeri orang. Serious indah khabar dari rupe. Dan satu je aku nak pesan, *jangan pandang rendah terhadap orang lain*. Ape salahnya sokong orang Islam yang berusaha untuk berniaga. Tak perlu nak jeling-jeling dan pandang jijik. Ingat satu je, *what goes around comes around*


-Thanks for reading my entry ! Please come again-

6 comments:

  1. Sya pun orang Johor..hidup Johor.. :D
    Ignore je apa orang nak cakap, kita tahu apa kita buat..ye dakk.. :)

    ReplyDelete
  2. Buat dek je apa orang nak kata.. Janji kita happy..>_<

    Orang yang macam tu sebenarnya orang yang ada hasad dengki je.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.memang dengki.mungkin diorang tu tak pandai berniaga..sbb tu sakit hati sgt tgk org pegi meniaga kan haha :)

      Delete
  3. kagum dengan semangat famili awak yang gigih run bisnes. semoga suatu hari berbuah hasilnya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah amin.adik beradik sy mmg yg suka berbisnes,tak boleh nak buat ape dah :D

      Delete
  4. orang yg berbusiness ni lebih untung dr makan gaji.support ur sis sbb sgt tak putus asa..kta pun nak terlibat dlm on0 business tpi modal sdang dikumpul..hehe

    ReplyDelete