Shazwani Buddies

March 3, 2013

Apa bha yang berlaku di Lahad Datu, Sabah?

Assalamualaikum.

What happen at Lahad Datu? Bukak facebook, benda yang sama. Bukak twitter, benda yang sama. Bukak blog, benda yang sama jugak. Dekat paper lagi lah! BIG NEWS muka depan kauu. Ape ni perang-perang. Kalau dekat dunia dah tak aman, dekat akhirat apatah lagi kan? Sebenarnya aku bukannya rajin sangat nak layan isu ni. Tapi sebagai rakyat Malaysia, aku rasa kene ambik tahu jugak tentang masalah yang berlaku dekat Malaysia. So, untuk tak payah bersusah payah nak mencari seribu satu sumber, baca je lah kronologi perang urat ni.

Mungkin panjang sikit dan rasa menyampah nak baca. Tapi you have to ! For today, please rajinkan diri. Please please please. Oh peh-lis!


Berikut adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina:

Pada 9 Februari - Kumpulan penceroboh memasuki perairan Berikut adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina

Pada 9 Februari - Kumpulan penceroboh memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Pada 11 Februari - Sebahagian daripada anggota kumpulan itu dikesan sekumpulan nelayan tempatan pada waktu malam dan nelayan tersebut membuat laporan polis mengenai lebih 100 lelaki berpakaian ala tentera dan bersenjata api berkampung di Kampung Tandou.

Pada 12 Februari - Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon.

Pada 14 Februari - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan, bagi menangani isu pencerobohan tersebut sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan itu.

14 Februari - Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari Selatan Filipina. Ismail berkata kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal. Ismail berkata rundingan dengan pihak bersenjata masih dijalankan bagi mencari jalan penyelesaian yang terbaik tanpa melibatkan pertumpahan darah.

14 Februari - Laporan memetik salah seorang anggota tentera Filipina yang merupakan pengikut setia Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzimudie Kiram sebagai berkata kedatangan kumpulan tersebut selepas mendapat jemputan pihak pembangkang untuk membincangkan isu tanah di Sabah.

Pada 16 Februari - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan kumpulan tersebut bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknya penyokong kuat 'Kesultanan Sulu' dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalah terkawal. Kumpulan itu yang mahu dikenali sebagai 'Askar Diraja Kesultanan Sulu' antara lain menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana sebelum ia diambil British ia di bawah kerajaan Sulu.

Pada 18 Februari - Hishammuddin berkata kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasa bekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukan secara diplomasi tanpa sebarang pertumpahan darah.

Pada 24 Februari - Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu.

Pada 26 Februari - Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu. 


Pada 28 Februari - Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus dengan Sultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan di Lahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu. Gesaan tersebut disuarakan adik bongsu Jamalul, Agbimuddin Kiram yang menegaskan hanya abangnya boleh mengarahkan kira-kira 180 'tentera diraja' meninggalkan Felda Sahabat 17, Lahad Datu.

1 Mac - Pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan dan sekumpulan kecil kumpulan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo, menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban serta tiga lagi cedera.Dua belas penceroboh bersenjata terbunuh.

2 Mac - Dua anggota pasukan keselamatan terkorban dalam serang
hendap di Kampung Seri Jaya Siminul, Semporna, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib.*Berita terkini pada 3 Mac*

SEMPORNA: DUA ANGGOTA KESELAMATAN TERKORBAN DI SERANG HENDAP

KUALA LUMPUR, 3 Mac - Dua anggota pasukan keselamatan terkorban dalam serang hendap di Kampung Seri Jaya Siminul, Semporna, Sabah petang semalam, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib.

Beliau berkata dua anggota pasukan keselamatan itu yang sedang membuat serbuan di perkampungan atas air itu telah ditembak oleh sekumpulan orang yang tidak dikenali pada pukul 6.30 petang semalam.

Beliau bagaimanapun tidak memberi maklumat terperinci mengenai identiti anggota keselamatan yang terbunuh itu semasa ditemubual secara langsung melalui panggilan telefon dengan stesen televisyen TV3 dalam program 'Malaysia Hari Ini' di sini pagi ini.


suara halus : mesti ada dalang disebalik semua ni ye dak? ehem.. Sultan Sulu tu hensem ke? haha :p
anyway let's pray for safety of perwira negara di sana.
-Thanks for reading my entry ! Please come again-

6 comments:

 1. Bella risau :( my parents kat sabah.
  bulan 4 baru bella balik

  btw, ''bha'' sesuai letak kat tengah.
  = Apa bha yang berlaku di Lahad Datu, Sabah?"
  just sharing apa yang bella tau ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. No worries Bella. Don't stop doakan keselamatan mereka.

   Oh thank you for correcting me. Selalu dengar org guna 'bha' tu,
   tapi tak tahu macam mana nak grammar kan dia hihi. :)

   Delete
 2. sultan sulu dah tua dah cik serious.. hakhak..
  takut dengar semua ni, kesian dekat my friends from sabah, kampung dia orang terjejas, study dalam keadaan risau dengan family dekat sana. sangat kesian tengok dia orang. pray for sabah :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. eh walaupun tua tapi nampak comel lah haha :P

   ehm ape yg perlu kite buat kalau ada kenalan di Sabah tu adalah berdoa supaya mereka sentiase selamat dan dilindungi.Ya, let's pray for their safety :)

   Delete