Shazwani Buddies

February 25, 2013

Kenapa harus takut?

Assalamualaikum.


''Apa ni! I kate I taknak baju ni lah. I nak yang ada lobang-lobang tu ha...'' kata semut kepada labi-labi. Sambil hentak-hentak kaki, si semut pun mencampak semula baju yang labi-labi bagi pada dia.

''I tahu lah badan U tu nombor 8, tapi director dah kata kene pakai baju ni. Pakai je lah! Dah 20 kali U demand! 20 kali jugak I kene marah, tahu!'' tempik si labi-labi sambil mencampakkan kembali baju tersebut kepada si semut.

''Howww dare U labi-labi!! U know who I am??'' jerit si semut ni pulak.

''Yes. Mestilah. U ni si plastik yang mengada-ngada...'' selamba aje si labi-labi ni menuturkan ayat berapi kepada si semut.

''What??? Siap U labi-labi. I akan pastikan yang U akan dipecat!'' ugut si semut sambil menunjukkan jari telunjuknya ke muka si labi-labi.

''I'm always ready for your shot..'' balas si labi-labi selamba sambil berpeluk tubuh.

Tamat scene.


Well guys, kenape kekadang kite kene takut dengan setiap ugutan? Setiap jerkahan? Setiap tempoyak tempikan? Setiap jeritan? Setiap sindiran? Walhal, everythings adalah 'life games'. Bila aku duduk sejenak dan berfikir, tiba-tiba secara automatik beberapa persoalan yang aku tak sempat kira datang dalam kepala otak aku.

''Kenape dulu aku takut bile kene serang depan orang ramai?''

''Kenape dulu aku rasa macam down bila musuh cuba menjatuhkan aku?''

''Kenape dulu aku harus ikut segala kehendak orang lain?''

''Kenape? Kenape? Ohh...''  ceh emo kekonon. Peh-lis.

So, konfem lah punya ada yang mengalami hal yang sama. kan? Takde? ececece kekonon lah uols tu beriani berani sangat kan. Ok lah. Aku 'iya' kan aje lah ye. Nanti tecik hati pulak ngan iteww kan.

Sebenarnya serigala segala 'life games' yang berlaku ni adalah cara masam macam mane kite nak improve diri kite supaya jadi lebih baik. Tengoklah sekarang baru aku nak terfikir bagai. Dulu masa tengah down to earth tak ada maknanye aku nak terfikirkan hal ni. Yang aku tahu, 'ia membuatku rasa empty, empty oOo..'

Bila aku baca buku 'Art Of Deception' tu, aku terfikir.. kenapa gerakan Freemason tu takut nak lawan Napoleon. Padahal gerakan Freemason tu kekononnya adalah pengat sangat berkuasa (kekononnya lah kan). Tapi akhirnya para Freemason tu mengalami kekalahan ketika menghadapi Napoleon di Europe (padan muka mungg setang). Jangan tak tahu apa itu gerakan Freemason ye. Kalau nak tahu, kene banyakkan membuta membaca.

Cuba bayangkan, kita berpindah di tempat kerja baru, dan kita telah ditindas oleh pekerja senior. Fikir balik, adakah wayar wajar hanya sebab kite ni baru berpindah ke situ, jadi kite harus dibuli? ditandas tindas?

Bayangkan pulak kalau kita dihina di khalayak ramai dengan perkataan-perkataan yang tak sepatutnya. Patut ke kite kene berdiam diri je? Kenape kite tak berusaha untuk membela diri? Padahal, ''pantang Melayu dihina sebelum menegakkan kebenaran'' ada ke pepatah ni? Ada? Tippu tippu tippu! Ya. Takde. Aku reka sendiri je.

Let say kalau korang masuk Universiti, then markah exam korang pulak disabotaj oleh pelajar-pelajar yang tak ada sivik. Then automatik akan disingkirkan dari persatuan. Kenapa tak nak membela diri? Kenapa nak takut untuk siasat perkara sebenar? Kenapa tatut takut kalau orang tak percaya? Selagi tak berani mencuke mencube, kite takkan tahu apa yang bakal dihadapi. Dengan perangai macam ni, layak ke kite nak join 'Fear Factor' ? Kirim malam salam je lah. ye?

Ahli 'Running Man' yang lain dah 10km ke depan, uols pulak 3km pun tak lepas-lepas. Kenapa takut nak atasi mereka? Kura-kura boleh je kalahkan arnab dalam lumba lari. Kenape? Sebab kura-kura berani dan tak putus asa mase si arnab ni menghina dia. Di saat yang 'hebat' berada di roda paling atas, mereka pasti akan terleka dan terlupa kepada yang berada di roda pailang paling bawah dan sedang berusaha dengan gigih untuk mencapai alamat matlamat mereka. Yang bawah oiii! Jangan takut! Kayuh lagi kayuh lagi naik atas. Yang kat atas tu tengah berat perut tu ha gara-gara makan besar sebab meraikan diri mereka yang sentiasa berada di atas kekononnye. Ayuh!

Well, manusia diberi akal untuk berfikir. Jadi.. fikirlah. Kelapa Kenapa harus takut dengan permainan hidup? Hadapi je dengan renang tenang. Rilek je. Cool je. Barulah rock!

p/s : ayat yang telah dipotong tu sila abaikan. so, jangan takut nak baca. fear the fact!


-Thanks for reading my entry ! Please come again-

6 comments:

  1. berhenti jadi penakut :D kankankan ;) hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. cekalkan hati, berani! go girl! heheh :D

      Delete
  2. kenapa? sebab kita takut dengan masa depan..takut nak mencuba.. last2 di takuk lama.. mana nak maju.. (*cakap utk diri sendiri) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang takkan maju pun kalau perasaan takut menguasai diri.. jom berubah! :D

      Delete
  3. nice entry dear..... :) sama2 renungkan dan berubah to be better person... ^______^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank youu :)

      Yes you right sis. Change to be more better than now :)

      Delete