Shazwani Buddies

February 9, 2013

Apa punca lelaki tolak apabila wanita melamar.

Assalamualaikum.




Good morning girls yang kekurangan kasih sayang semua. What's up babe?

Nampak soalan kat atas tu? Soalan tu daripada formspring aku. Jawapan yang aku responded kat dalam formspring tu senang je, ''dia tak serius la tu''.

But then, aku nak bincang kat sini tentang soalan yang agak.. em.. agak pening kepale aku nak fahamkan kenape sebenarnye lelaki cakap 'taknak' bila diajak kawin lagi 2 or 3 years. Guys, kalau umur kau sekarang dah 27, then lagi 2 or 3 tahun umur kau lebih kurang 29-30 macam tu, kau still taknak kawen? Kau tak rasa rugi ke? Bukan senang nak tengok we girls melamar hihi.

No offense girls yang start confession first. But don't you see how serious they was? Korang boleh je tolak, but in so-called polite way lah kan. Jangan biarkan girls tu rasa malu sampai rasa nak bunuh diri.

Well, aku ada pendapat aku sendiri tentang persoalan macam ni.. 


1. Belum matang

Okay, dalam konteks belum matang ni memang sejak dulu kite tahu antare boy(s) dengan girl(s) ni, girls yang cepat matang dulu. No wonder la dalam ape ape perkara pun biasanya pendapat girls yang lebih bernas dan bersifat logik. You boys bukan bermaksud tak bernas, but a few of you berfikiran tak berapa nak matang. 

Contoh random yang aku ambik, in blogger world.. kalau you boys tak puas hati tengok orang lain glemer, you akan buat satu entri untuk hentam orang tu. Not matured kan macam tu? You should be open-minded as a gentleman-to-be. Sebelum nak kelihatan matang di mata pempuan, korang kene kelihatan matang di mata orang lain dulu. Put a trust on people first. Jadi takde reason la kau nak reject orang sesuka hati.kan.

Same macam kes kat atas. Well ya, you boys akan rasa bangga gile bile ada girls yang melamar. Tak habis terkekeh kekeh ketawa sampai kau tersadung batu pun kau masih mampu letak tangan kat hidung sambil tengok kiri kanan kekonon kontrol macho. Kot-kot jatuh saham kalau ada girls yang tengok. Sebab korang rasa yang, 


''tinggi jugak market aku kan sampai girls propose''. 

Ew ew gitu you boys. So, korang anggap bahawa market korang dah cukup up sampai boleh reject that girls yang propose kau tu. But then, one day bila kau direject 'kaw kaw punya' oleh girls yang kau suke. Masa tu baru kau tahu ayat konklusi yang kau akan kata akhirnya jadi macam ni, 


''rupa-rupanya market aku tak ke mana lah..''. 

Teresak-esak. 

Ambik tisu lap hingus. 


2. Takde persediaan.


''Whuaaatttttttttttt?????? Kawenn???? Are you kidding me? I tak bersedia ok. So, I taknak kawen dengan you''

I think this guy is totally crazy. If I could be at that girls place, I might be fight yaddayaddayaddabeedoobeedoo with that boys. At least you boys nonid la sampai nak jerit-jerit macam tu sekali dekat your girls. Talk slowly la. 'Jangan marah, kita bincang ok'. Korang tahu tak hine gile care you reject pempuan tu. *Memahami*

Persediaan sebenarnya tak perlu terlalu over. Just bersedia dari segi mental dan fizikal dah lah. Bukannya sampai nak tunggu korang ade sebijik jet peribadi dan dua bijik kereta kebal baru boleh terima. Dedulu mase nak bercinte kemahen kau, ''baybyyyy..i dah bersedieww nak couple dengan yeuwww''. Boleh pulak bersedia? Bende yang tak halal boleh pulak bersedia. Tapi orang ajak jadi halal, baek punya reject, ''ahhh taknak ah kawen.. takde life r.. enjoy luuuuu''. Damn!


3. Rasa tercabar.

Well ya, dari dulu lagi banyak orang yang tak berkenan dengan quote ''perigi cari timba''. Kenapa perlu macam tu. Siti Khadijah melamar Nabi Muhammad s.a.w dulu cool je? So, perlu ke perempuan yang melamar lelaki dianggap 'memalukan'? It can't be used lah sekarang ni. Padahal perempuan melamar lelaki tu adalah sifat terpuji. 

Memanglah lebih manis kalau lelaki(s) yang propose dulu. Tapi kadang-kadang kalau nak harapkan you boys yang letak ego kalah ketinggian gunung Himalaya tu, jangan haraplah. Memang konfem la you boys jadi ATT (Anak Teruna Terlajak) haha. em. hahaha.

That's why bile girls yang start propose, you rasa tercabar gile. Ya. You rasa macam.. macam.. macam.. macam tak gentleman. You rasa macam you bukan lelaki sejati. Macam you ni pengecut. Macam you tak concern.  Macam you ini. Macam you itu. Andddd macam macam lagi lah bende yang nonsense yang you rasa. Nonid la nak overthinking macam tu. We girls ni okay jeww sebenarnyewww *gedik santai*

But you girls, aku bagi additional credits untuk berhadapan dengan lelaki ego macam tu. Boleh guna cara ni untuk bagi si lelaki(s) bengang, remember.. girl(s) is always creative,

''hey dude(s), you want?''

''want what?''

''one two three four five six seven eight nine ten''

''whattt????''

''ten apa tembak''

''huh?''

''bak apa bakul''


''are you crazy..''

''kul apa colgate''

''what do you mean.. colgate?''

''gate ape''

''yea.. gate what??''

''GET OUT OF HERE!!!''

haha.


4. Perempuan tu bukan taste dia/tak serius.

Omaggot omaggot!! Kenape sangat too means? Jangan kata masa you boys mintak kapel tu just for fun. Is it true? Damn!

Aku tahu taste lelaki nowadays macam mana. Kalau aku tak hurai pun tentu you boys and girls akan tahu kan. Nak badan yang petite macam Cik Ta aje. Muka cute macam Nora Danish aje. Rambut ikal macam Maya Karin aje. Mata galak macam Izara Aishah aje. Gedik manje ew ew macam Liyana Jasmay aje. Itu je lah taste you boys yang sebenarkan. Aku bukan main teke je sebenarnye, aku ade buat random picking related question and conversation dekat dude(s) yang so-closed dengan aku, perbualan ni kebanyakannye dah agak lame bersemadi dalam inbox fb aku..


''weh shaz, ak nak usha Neelofa la wei. Acane?''. 

Ade tu yang inbox dekat fb mesej aku, 


''wani wani waninoninonino, Wawa Zainal update fan page die arr'' (kekadang nama aku ni memang boleh dijadikan siren ambulan.kan.deng!!)

Ada lagi yang mesej aku, 


''kakwanis, Tasha Shila balas twitter aku laa wohhooo''. 

Yang dekat tagged pulak lainnya, aku buat survey sikit pasal ciri-ciri pempuan kegemaran dia..

''saya kalau boleh nak yang badan macam Erra Fazira. dah kawin pun mantopp and kalu boley ag saya nak yang macam Ct Nurhaliza hehehehe... cam Wawa Zainal pun ag best sbb cute.... tu pun lau bole ar hmm''

Aku yang bace ni tak tahu lah berapa kali tahan muntah. Silap haribulan muntah hulk aku bagi kang. Yela, boleh je kau nak semua tu. Kan ade kuota 4. haha. Tapi yang jadi masalahnye, boleh ke kau jumpa yang macam dieorang sebijik? hihi.


5. Mak ayah tak restu.

Wait! Why mak ayah tak restu untuk benda yang baik? Jangan auta lah. Kalau dah taknak, berjuta alasan lah dicari. ye dak. Guys, be professional. Ingat rules ni..

good boys + nonsense reason = tak hensem
bad boys + good reason = hensem sikit
bad boys + nonsense reason = huduh gila
good boys + good reason = prince charming

Watch out. Ikut rules aku kalau nak jadi prince charming. HAHA.


6. Bercakap sebelum berfikir.

Ya ya ya. Mostly manusia dekat muka bumi Allah s.w.t ni memang macam tu lah hakikatnya *Terasa*
Bila bercakap tu tak pernah berfikir, macam tu lah jadinye. Ni tak, bila girl propose je dengan rakusnya kau acting gelabah bagai terus jawab ''tak bolehhh''. Kau janganlah ingat asal girl je propose, ''gatal le tu''. Asal, ''gatal le tu'', girl propose. No. Totally not. Actually we girls rasa yakin pada lelaki(s) yang dilamar tu. Sebab tu lah dieorang lamar. Atau mungkin the girls............. tersalah nilai! Dikaburi oleh permainan cintamu. ceh ceh ceh..

Tapi walaupun kau tak suka, kan boleh kau jawab macam ni kalau pempuan ajak kawen lagi 2 atau 3 tahun atau lebih,

''awak.. in shaa Allah kalau lagi 2 atau 3 tahun saya akan terima awak andainya awak dah memang jodoh saya. kite doalah sesame ye..''

See? see see see see? Kan sejuk tuh perut sesape yang dengar. Sappelahh yang buat contoh tu kan *kuncup*.
So, sekarang ni aku berfokus pada you boy(s). Make sure be matured before decide for something.


p/s : terima kasih kepada yang sudi duduk menongkat dagu sambil tangan kanan pegang mouse untuk sekerol ke bawah dan ke atas dan ke bawah semula.


-Thanks for reading my entry ! Please come again-

1 comment:

  1. lelaki kan, kalau dia da suka dengan seorang permpuan tu, semua alasan untuk tak suka perempuan tuh automatik hilang. :D

    ReplyDelete